tentoonstellingen

MUSEUM JAN CUNEN

Kruseman. Kunstbroeders uit de romantiek

Als project-assistent ben ik ruim twee jaar lang nauw betrokken geweest bij de totstandkoming van 'Kruseman. Kunstbroeders uit de romantiek'. In deze tentoonstelling staan vijf negentiende-eeuwse kunstenaars uit de familie Kruseman centraal, waarvan de portretschilders Cornelis (1797-1857) en Jan Adam (1804-1862) de bekendste zijn. Maar ook Fredrik Marinus Kruseman (1816-1882), Jan Theodoor Kruseman (1835-1895) en Hendrik Dirk Kruseman van Elten (1829-1904) zijn vertegenwoordigd met prachtige landschappen en zeegezichten. Samen bieden de getoonde kunstwerken een overzicht van de negentiende-eeuwse kunst in ons land, beginnend in de romantiek en uitmondend in het realisme.

 

16-12-2014 t/m 15-3-2015 in Museum Jan Cunen Oss

18-4 t/m 2-8-2015 in Stedelijk Museum Alkmaar

MUSEUM SLAGER

Het veelzijdige palet van Huib van Vugt

In opdracht van de Stichting Kunstschilder Huib van Vugt cureerde ik de tentoonstelling 'Het veelzijdige palet van Huib van Vugt' in Museum Slager. De tentoonstelling toont de ontwikkeling die Van Vugt als kunstenaar doormaakte aan de hand van een selectie van zeer uiteenlopend werk uit de collectie van de SKHVV en particuliere collecties uit binnen- en buitenland. 

 

Klik hier om een educatieve film te bekijken, waarin ik uitleg geef bij de tentoonstelling.

 

30-3 t/m 29-6-2014 in Museum Slager in Den Bosch

HET KRUITHUIS

Huib van Vugt. Kunst van een wereldreiziger

De tentoonstelling 'Huib van Vugt. Kunst van een wereldreiziger' cureerde ik in opdracht van de Stichting Kunstschilder Huib van Vugt. Naast zijn kunstenaarschap reisde Van Vugt de wereld over als purser voor de KLM. Deze reizen zijn dan ook een belangrijk onderwerp van zijn kunst. Van Vugt ontwikkelde een herkenbaar eigen handschrift met een, voor een Hollandse schilder, opvallend exotisch kleurgebruik.

 

19-8 t/m 23-9-2012 in Het Kruithuis in Den Bosch

MUSEUM JAN CUNEN

Brabant verzameld

Brabant verzameld toont de verzameling van historicus F.J.M. van de Ven (Oss, 1932). De collectie is gericht op Noord-Brabant, waarbij ofwel het onderwerp deze provincie betreft (Bernard de Hoog (1866-1943) en Arthur Briët (1867-1939) legden het schilderachtige Heeze vast), ofwel de vervaardiger er geboren, werkzaam of woonachtig was (Adriaan de Lelie (1755-1820),  Jan Heesters (1893-1982), de familie Knip). Bijzondere ontwerptekeningen van Antoon Derkinderen (1859-1925) voor de optocht ter gelegenheid van het 700-jarige bestaan van Den Bosch zijn eveneens te zien. Als projectmedewerker werkte ik mee aan de totstandkoming van de tentoonstelling.

 

4-3 t/m 16-5-2010 in Museum Jan Cunen in Oss

MUSEUM JAN CUNEN

Overschoone Partijen

In de jaren vijftig en zestig werd in de gemeente Oss een collectie negentiende-eeuwse kunst aangelegd, want ‘beneden de rivieren’ was nog geen openbare kunstcollectie van die periode. In samenwerking met de Haagse kunsthandelaar Pieter Scheen werd een verzameling opgebouwd van gerenommeerde meesters, zoals Andreas Schelfhout, Louis Meijer, de gebroeders Maris, Willem Roelofs, Hendrik Willem Mesdag en George Hendrik Breitner. Voor het eerst in 40 jaar toont Museum Jan Cunen haar gehele collectie op dit gebied, van bevallige romantische landschappen, realistische binnenhuisscènes tot impressionistisch geschilderde stadsgezichten. Ik was als projectmedewerker betrokken bij de totstandkoming van deze collectietentoonstelling.

 

21-9 t/m 30-11 2008 in Museum Jan Cunen Oss

MUSEUM MESDAG

Isaac Israels in het Zuidwal

Als gastconservator stak ik de tentoonstelling Isaac Israels in het ziekenhuis, die ik in Museum Het Valkhof samenstelde, in een ander jasje, nu meer gericht op de relatie van Israels met zijn geboortestad Den Haag. Zo speelt het voormalige Zuidwal ziekenhuis een grote rol in de tentoonstelling. Aan de hand van de tekeningen, aquarellen en brieven van Israels, een verpleegstersuniform, instrumenten en foto’s komt het voormalige gemeenteziekenhuis tot leven. Ook wordt aandacht besteed aan het werk dat Israels in Den Haag maakte: schilderijen en tekeningen laten de pier van Scheveningen, het Noordeinde en een Haagse stoffenwinkel zien, maar ook de processie in de Katholieke kerk, een vroeg werk van Israels. 

 

23-2 t/m 27-5 2007 in Museum Mesdag, Den Haag

MUSEUM HET VALKHOF

Isaac Israels in het ziekenhuis

In 1919 verbleef de bekende kunstenaar Isaac Israels (1865-1934) zes weken in het Haagse Zuidwal ziekenhuis na een voetoperatie. Het schetsboekje dat hij tijdens zijn verblijf in het ziekenhuis voorzag van tekeningen en aquarellen, staat centraal in de tentoonstelling Isaac Israels in het ziekenhuis. In plaats van zijn bekende straat-, bar- en theatergezichten, vormen nu bloemstillevens, zijn medepatiënten, de verpleegkundigen en zijn voeten het onderwerp van zijn schetsen. De andere schilderijen, tekeningen en foto's uit particulier bezit in deze tentoonstelling laten het schetsboek zien binnen de context van het veelzijdige oeuvre van Israels. Tijdens mijn stage in Museum Het Valkhof stelde ik de tentoonstelling samen en schreef ik het gelijknamige boek.

 

24-10-2006 t/m 28-1-2007 in Museum Het Valkhof, Nijmegen