lezingen

KUNST ROND 1900

Sir Lawrence Alma Tadema

Lourens Alma-Tadema (1836-1912) wordt geboren in Friesland. Na zijn leertijd aan de Antwerpse academie vestigt hij zich in Londen, waar hij bekend wordt als Sir Lawrence Alma-Tadema. In zijn schilderijen wekt hij het alledaagse leven uit de Klassieke Oudheid tot leven. Zijn personages en hun omgeving beeldt hij zo overtuigend en geromantiseerd af, dat ze later menig Hollywoodfilm inspireren en zo ons beeld van de oudheid mede vormgeven. Hoe kwamen deze kunstwerken tot stand en wie was de man erachter?

 

Datum: 14 december 2016

Tijd: 19.45-21.45 uur (inloop vanaf 19.30 uur, koffie/thee in de pauze)

Locatie: Pand 9, Van Heemstraweg West 9a, Zaltbommel

Prijs: € 12,50   Aanmelden: info@merelvandennieuwenhof.nl

 

Datum: 16 december 2016

Tijd: 19.30 uur

Locatie: De Ruimte Kunst, Molenstraat 2, Geldrop

Aanmelden: info@deruimtekunst.nl

MODE

Hubert de Givenchy en Audrey Hepburn

Van 26 november tot en met 26 maart presenteert het Gemeentemuseum een retrospectief over de Franse couturier Hubert de Givenchy (1927) en eerbetoon aan zijn muze Audrey Hepburn. Givenchy werd met zijn casual chic stijl één van de meest toonaangevende modeontwerpers van de twintigste eeuw. Zo ontwierp hij de iconische zwarte jurk, die Hepburn droeg in de openingsscene van ‘Breakfast at Tiffany’s’. De lezing gaat in op de mode van Givenchy en zijn relatie met Hepburn, die hij omschreef als ‘kind of a marriage’.

 

Datum: 7 december 2016

Tijd: 9.45 uur

Locatie: De Plantage, De Kleine Plantage 1A, Tiel

Klik hier voor meer informatie of om aan te melden

 

Datum: 14 december 2016

Tijd: 20.00-21.30 uur (inloop vanaf 19.30 uur)

Locatie: Pand 9, Van Heemstraweg West 9A, Zaltbommel

Prijs: € 12,50   Aanmelden: info@merelvandennieuwenhof.nl

KUNST ROND 1900

Fatale vrouwen

De ‘fatale vrouw’, een vrouw die mannen verleidt om hem vervolgens ten gronde te richten, was een centraal thema in de kunst in de tweede helft van de negentiende eeuw. Daarbij werd geput uit de mythologie, de bijbel en literatuur, waarin vrouwen als Medusa, Circe, Medea en Salomé de man fataal werden. Een bron voor prachtige kunstwerken van onder andere Waterhouse, Moreau, Alma-Tadema en Munch, met een spannend verhaal. Kijk, luister en huiver…

 

Datum: woensdag 9 november 2016

Tijd: 14.00 uur

Locatie: Stroomhuis, Van Pallandtweg 1, Neerijnen

Reserveren: info@hetstroomhuis.nl

Voor meer informatie: www.stroomhuisneerijnen.nl

HET 'IK' IN DE BEELDENDE KUNST

Zelfportretten

Tegenwoordig maakt iedereen selfies, maar zelfportretten zijn van alle tijden. Waar kunstenaars bij het portretteren van een ander vaak kiezen voor een enigszins geidealiseerde versie van de werkelijkheid, wordt het eigen gezicht zonder terug-houdendheid, of zelfs zeer zelfkritisch, weergegeven. Ook het imago van de kunstenaar speelt een grote rol in het zelfportret. De mooiste voorbeelden komen aan bod in deze lezing.

 

De lezing is momenteel niet ingepland, maar wordt wel gegeven op aanvraag.

MODE

Coco Chanel

We kennen haar allemaal, bijvoorbeeld van de Little Black Dress, het parfum Chanel No.5 of het Chanel-pakje. Maar wie was de persoon achter deze bekende naam en hoe werd zij een icoon in de modewereld? Kom erachter tijdens deze lezing!

 

De lezing is momenteel niet ingepland, maar wordt wel gegeven op aanvraag.

Venetie

Ik heb een voorliefde voor Venetië, de prachtige Italiaanse stad op het water. In de lezing 'Venetië in de kunst en kunst in Venetië' neem ik u mee naar het Venetië van weleer, vertel ik over de inspirerende werking van deze stad op kunstenaars door de eeuwen heen en laat ik zien wat een veelzijdigheid aan kunst ze te bieden heeft. Onder andere Canaletto, Titiaan, Monet en Peggy Guggenheim komen aan bod.

 

De lezing is momenteel niet ingepland, maar wordt wel gegeven op aanvraag.

 

Een kunstreis naar Venetië staat op de planning voor 2017, tijdens de Biennale di Venezia. Voor meer informatie, mail naar info@merelvandennieuwenhof.nl.