kunsteducatie

MUSEUM JAN CUNEN

Leerlingen interviewen Erik Mattijssen

Pleun en Tjanne, leerlingen van het Titus Brandsma Lyceum in Oss, interviewden onder mijn leiding kunstenaar Erik Mattijssen in zijn atelier. De film is onderdeel van het project 'Vervreemding van het alledaagse. Een project over Pop Art als inspiratie voor hedendaagse kunst' van Museum Jan Cunen voor 3 havo/vwo.

 

Klik hier om de film te bekijken.

FILOSOFEREN OVER KUNST

Watch kunsteducatie

Samen met online galeriehouder en kantoorgenoot Jackelien Top bied ik onder de noemer 'Watch kunsteducatie' educatieve projecten aan in De Smeltkroes. Met leerlingen van het primair en voortgezet onderwijs filosoferen wij aan de hand van kunst en design, gecombineerd met een praktische workshop.

 

 

Klik hier voor het programma voor het primair onderwijs.

Klik hier voor het programma voor het voortgezet onderwijs.

MUSEUM JAN CUNEN, HET HOOGHUIS

Museumschool 2014-2015

De Museumschool is een samenwerking tussen Museum Jan Cunen en Het Hooghuis, waarbij vmbo-leerlingen stage lopen in het museum en zelf curator worden van een tentoonstelling. In schooljaar 2014-2015 werken 10 leerlingen samen met kunstenaars Rosemin Hendriks, Johanna Schweizer en Karen Sargsyan met als resultaat... een tentoonstelling in Museum Jan Cunen!

 

Bekijk hier de film over het proces tot nu toe.

Bekijk hier een nieuwsitem van regionale zender DTV.

 

Opening: donderdag 23 april 2015

MUSEUM JAN CUNEN

Audiotour bij 'Kruseman. Kunstbroeders uit de romantiek'

Samen met Nicolette Bartelink (directeur Museum Jan Cunen) en Ton Hendriks (regisseur en docent theater) sprak ik de audiotour bij de tentoonstelling 'Kruseman. Kunsbroeders uit de romantiek' in. De tour is gratis te beluisteren op je smartphone. Benieuwd? Klik hier of download de app izi.Travel en beluister hem alvast voor je bezoek aan de tentoonstelling in Museum Jan Cunen of Stedelijk Museum Alkmaar.

MUSEUM JAN CUNEN

Leerlingen interviewen Maartje Korstanje

Wat willen jongeren weten van een kunstenaar? Leerlingen van Het Hooghuis (vmbo, leerrichting Vorm & Ambacht) interviewen Maartje Korstanje over haar kartonnen kunstwerken. Hoe krijgt ze een groot beeld naar binnen en waarom is kunst duur, ook als je goedkoop materiaal gebruikt?

 

Klik hier om de film te bekijken.

KUNST, KIEZEL, KLEI

Film over figuratieve en abstracte kunst

Kunst, Kiezel, Klei is een kunstroute in de Bommelerwaard. In samenwerking met de Gemeente Zaltbommel wordt daar sinds enkele jaren een educatieproject voor basisschoolleerlingen bij ontwikkeld. Voor het educatieproject bij Kunst, Kiezel, Klei 2014 maakte ik samen met filmer Tom Metz een korte film over figuratieve en abstracte kunst, waarbij ik eveneens zorgde voor verwerkingsopdrachten. Na het kijken van de film en het bespreken van de opdrachten, bezochten de leerlingen een expositie in de zogeheten Kunstbus en kwam er een kunstenaar op school om een workshop te geven.

 

Klik hier om de film te bekijken.

MUSEUM SLAGER

Film over Huib van Vugt

Film van Lumadesign, waarin ik uitleg geef bij het werk van Huib van Vugt. De film is onderdeel van de tentoonstelling 'Het veelzijdige palet van Huib van Vugt', die ik in opdracht van de Stichting Kunstschilder Huib van Vugt in Museum Slager samenstelde. 

 

Klik hier om de film te bekijken.

MUSEUM JAN CUNEN, HET HOOGHUIS

Museumschool 2011-2012

De Museumschool is een samenwerking tussen Museum Jan Cunen en Het Hooghuis, waarbij vmbo-leerlingen stage lopen in het museum en zelf curator worden van een tentoonstelling. In schooljaar 2011-2012 werkten 9 leerlingen in drietallen samen met kunstenaars Rieneke de Vries, Daniël Nijveld en Paul Klemann. Ze maakten zelf kunst, geïnspireerd op kunstwerken uit de collectie van Museum Jan Cunen. Het resultaat: drie prachtige tentoonstellingen in geklimatiseerde lokalen op school. 

 

Klik hier om de film te bekijken.